Hvordan henger Netflix og adaptiv læring sammen?

Hvordan henger Netflix og adaptiv læring sammen?

I skolen handler adaptiv læring om å bruke IKT for å tilpasse oppgaver og undervisningsmetoder slik at det passer den enkeltes forkunnskaper og kunnskapsnivå. Prosessen starter med at elevene gjennomfører en kartleggingsprøve, som avdekker hva de kan og ikke. På bakgrunn av denne kartleggingsprøven får elevene tildelt personlige digitale ressurser som skal hjelpe dem å lære det de ikke kan. Det vil si at de som lærer best ved å se på film får mer av dette, og de som lærer best av å lese tekst får mer av dette.

Det er nok ikke lenger snakk om hva som skjer hvis adaptiv læring kommer inn i skolen for fullt, men når. Ved å bruke adaptiv læring og atferdsalgoritmer i skolen vil lærerne kunne finne ut av blant annet hva eleven måtte lese to ganger for å forstå og hva eleven faktisk likte å lese. På denne måten tror jeg læringen vil bli effektivisert, og kanskje de elevene som av ulike grunner ikke liker skolen også blir motivert ved å lære på den måten de lærer best på.

Adaptive læringsprosesser avhenger av at det er mange som bruker dem. Etter hvert som brukergruppen vokser på de adaptive læringsplattformene, blir det større og større sannsynlighet for å finne noen som lærer på akkurat lik måte som deg selv. På denne måten vil det oppstå nettverkseffekter, som igjen fører til at du kan ta kurs som andre med lik læringsstil som deg har tatt, og forhåpentligvis dra nytte av det. Dette skaper algoritmer som, selvfølgelig, lagres i din digitale profil.

Hvordan kan dette brukes i digital markedsføring? 

Det finnes mange eksempler på nettbutikker og tjenester på nett som bruker disse algoritmene aktivt, og den digitale bokhandelen Adlibris er en av dem. Da jeg skulle kjøpe pensumbøker søkte jeg rundt på nettsiden deres etter de aktuelle bøkene, og etter bare ett søk kom det opp forslag om hvilke bøker jeg burde kjøpe. Dette er et resultat av at andre som tidligere har søkt på de bøkene jeg søkte på, også har søkt etter eller kjøpt disse bøkene. For meg vil jeg si dette er en fordel, i og med at jeg da fant en bok som jeg, i følge pensumlista, egentlig ikke trenger, men som var høyst interessant, og Adlibris fikk dermed et ekstra salg. Vinn-vinn!

Skjermdump.

På samme måte har Netflix brukt atferdsalgoritmer fra brukerne sine i mange år, noe som blant annet har ført til at de seriene som vanligvis ikke kommer på de mest populære listene også blir sett, på grunn av anbefalingsalgoritmene. Faktisk kommer 75% av filmene som blir sett på Netflix fra slike algoritmer (NRK P3). Og vi har vel alle opplevd å bli overrasket over hvor godt Netflix faktisk treffer med anbefalingene sine. Nå vet du hvorfor. Et eller annet sted der ute har du kanskje en virtuell tvilling som liker akkurat de samme bøkene og filmene som deg.

Produktsjef i Netflix, Todd Yellin, sier i denne artikkelen at man må redusere utvalgskompleksiteten for at en anbefalingsalgoritme skal fungere. Vi har alle forskjellige preferanser når det kommer til filmer og TV-serier, og jeg mener at det derfor vil være bortkastet å ha ”de beste TV-seriene” på åpningssiden til Netflix. Helt greit å ha det i starten når man enda ikke har bygd seg opp en digital profil, men etter hvert som man har sett litt bør dette byttes ut med anbefalinger basert på din atferd. Ved å ha kanskje 5 serier anbefalt for deg, vil det være et betydelig lavere antall å velge mellom, og når man har mindre å velge mellom vil det også være enklere å velge. 

– (…) Hvis du har sett en actionfilm – hvilken tid på døgnet har du sett den? Hvilken tid på døgnet ser folk actionfilmer? Finnes det noe typisk innhold folk ser etter at de har sett en actionfilm? Dette er ikke noe vi vil at medlemmene våre skal tenke over, men basert på dette setter vi sammen anbefalinger. (- Todd Yellin)

Det er en kjent sak for mange at nettsteder som Netflix bruker cookies til å lagre informasjon om deg. Tidligere trodde jeg at dette kun var informasjon som omhandlet for eksempel hvor man klikker, og hvor lenge man er inne på den aktuelle nettsiden. Jeg må innrømme at jeg fikk litt hakeslepp da jeg fant ut at informasjon helt ned til når du ser actionfilmer blir lagret. Det er altså ingenting som gjøres usynlig lenger.

Adaptiv læring er en spennende utvikling å følge med på, og er det en ting som er sikkert, så er det at jeg også skal følge med på hvordan disse prosessene blir brukt av de store selskapene.

Kilder: NRK P3Arne Krokan.

4 thoughts on “Hvordan henger Netflix og adaptiv læring sammen?

  1. Dette er en fin analyse og en fin kobling mellom to temaer som vi snakket om i dagens forelesning. Anbefalings algoritmer er en morsom ting, og når dette er skrevet i to ord over, er det et resultat av at jeg dikterer denne teksten på en iPhone. Det går som oftest bra og er eksempel på hvordan ny teknologi endre arbeidsprosesser, på samme måte som du viser i din tekst der du skriver om læring og om hvordan Netflix bruker de samme algoritmene. Stå på du skriver godt og får rask grep om nye temaer og jeg håper jeg får se mange blogginnlegg fra deg. Hilsen Arne

    1. Takk for hyggelig tilbakemelding, Arne! Diktering av tekst på iPhone er virkelig noe jeg skal begynne og benytte meg av. Var faktisk ikke klar over at og det fungerte så bra! 🙂

  2. Meget bra innlegg. Jeg var kjent med at nettbutikker brukte anbefalingsteknologier, men det var nytt for meg at det er på vei inn i skolen.

    arne: hvilken app bruker du til å diktere med iphone

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *