Guide: Slik bruker du Google på en bedre måte

Guide: Slik bruker du Google på en bedre måte

Vi har alle vært borti Google på et eller annet tidspunkt. Google er blitt det nye leksikonet, og jeg tar meg selv i å lure på hva studenter gjorde før Google ble lansert. Hvordan fant de ut av ting? Hvordan sjekket de kildene sine? Vel, det er mange spørsmål når det gjelder søking etter informasjon, og jeg ser nå etter at jeg har tatt Google sitt Power Search-kurs, at jeg virkelig har gått glipp av mye nyttig. I dette innlegget skal jeg skrive litt om hva jeg har lært gjennom dette kurset. Så kanskje du lærer noe også?

Google som standard søkemotor

Det første tipset mitt er å gjøre Google til din standard søkemotor. Fordelen med dette er at man slipper å gå innpå nettsiden www.google.com for å søke. Det eneste du trenger å gjøre er å skrive hva du vil søke etter i adressefeltet øverst i nettleseren din, altså der bildet under viser. For å gjøre Google til din standard søkemotor kan du klikke her.

Finn kjernen i søket ditt

Nøkkelord (key words) er veldig viktig når man skal søke etter noe på Google. Her er det greit å tenke over hva det er man faktisk vil finne, og prøve å være så eksakt og presis som mulig. Hvis du for eksempel lurer på hva som er det billigste hotellet i Oslo for tiden, så ikke søk etter «hva er det billigste hotellet i Oslo», men «Oslo hotell billig». En annen ting med tanke på nøkkelord er at man må prøve å sette seg inn i forfatterens tankesett. Altså, hvordan ville du skrevet det du skal søke etter? Hva hadde du likt å funnet? Dette kan hjelpe deg til å finne mer presis info, enn om du bare søker i vilden sky. Finn kjernen i det du lurer på, og luk ut resten.

Filtrer etter farger!

Se for deg at du vil lage en kollasj eller et mood board, med bilder som passer både tematisk, og fargemessig. Ved å filtrere Googlesøket ditt etter farger gjør dette jobben mye lettere! La oss si at jeg vil se etter inspirasjon til å pusse opp stuen, og at jeg liker fargen turkis. Da søker jeg først etter stue, før jeg trykker på verktøy, deretter farge, og til slutt på den fargen jeg vil ha. Slik:

Da vil Google automatisk finne de bildene som har mye turkist/blågrønt i seg, slik som dette:

Caps lock er ubetydelig

Google tar ikke hensyn til hvilke tegn du bruker, og heller ikke caps lock. Det vil si at det har ikke noe å si om du skriver Oslo med stor eller liten O. De tegnene Google ikke reagerer på er !, ?, @ og £. De tegnene som derimot fungerer er # og $.

«Define» alt!

I mange fag er pensum på engelsk, og akademisk engelsk kan være vanskelig å forstå. Dersom du kommer over et ord du ikke vet hva betyr – Google det! Skriv «define» foran ordet du leter etter, og du kan virkelig gå dypere inn i ordet.

Finn ditt bilde på Google

Dersom du har lagret et bilde på datamaskinen din, men ikke helt husker hvor det er fra, er det ikke noe stress å finne dette. Alt du trenger å gjøre er å gå inn på google bilder, trykke på kameraikonet og laste opp bildet du har. Resultatet er at Google viser deg hvor dette bildet har blitt publisert tidligere, og du kan enkelt finne hvor det er fra, og hvem som har tatt det.

Utelukk ord

Google kan også fjerne uønskede ord i søket ditt! La oss si at du vil lage en middag uten kjøtt. Da kan du google «middag -kjøtt», og du finner middagsoppskrifter uten kjøtt. Helt enkelt ved å legge minustegnet foran ordet du vil utelukke i søket ditt.

Google = kalkulator?

Og sist, men ikke minst. Vi husker vel alle hvordan vi slet i mattetimene med vanskelige regnestykker. Google fikser det også. Før du rekker og blunke har Google regnet ut regnestykket for deg, bare se her:

Etter å ha tatt dette kurset har jeg lært masse, og jeg vil mer enn gjerne anbefale alle som vil bli en bedre «googler» til å ta det også. Vi bruker Google mer enn vi kanskje tenker over, og da er det bare en fordel å kunne disse små tipsene for å være mer konsis når man søker.

Hva er ditt beste Google-tips? 

2 thoughts on “Guide: Slik bruker du Google på en bedre måte

  1. Så mange gode tips, Ida! Du forklarer eksemplene veldig bra og konkret. Jeg syns «middag-kjøtt» trikset er veldig effektivt i flere tilfeller. Det er et godt eksempel på hva litt mer kunnskap i søking på Google kan gjøre. Muligheten til å søke mer effektivt er alltid et pluss!

  2. Du skriver godt Ida og det er fint at du bruker bloggen din til å dele gode tips og ideer, som etter dette Google-kurset.
    Det kan være en god ide å bruke mellomoverskrifter også med tanke på rangering i søkemotorene.
    Stå på – skriv mer!
    Hilsen fra Arne

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *