«Bli attraktiv»

«Bli attraktiv»

For noen dager siden publiserte Høyskolen Kristiania en rekke reklamefilmer som ble kalt «bli attraktiv». I filmene kan vi se pene jenter med vind i håret, som oppholder seg i Høyskolen Kristianias lokaler. «Bli attraktiv» står det, både i tittelen på filmen, og i selve filmen. Vår foreleser Karl Philip Lund var nysgjerrig på hva vi synes om denne reklamen, så i dette innlegget har jeg tenkt å skrive litt om hva jeg synes.

For det første: når jeg tenker på det å være attraktiv er det ikke først og fremst skolesammenheng jeg kobler det med. Googler du «attraktiv» kommer det opp både det ene og det andre med «6 tegn på at andre ikke synes du er attraktiv» og «attraktive kvinner sliter med å finne seg kjæreste». Så la oss se på definisjonen av det å være attraktiv. I følge denne ordboken er attraktiv et adjektiv, som betyr å være fristende, tiltrekkende eller populær. I Høyskolen Kristianias film ser vi jo pene jenter med vind i håret, noe som har vært et virkemiddel for å få frem «attraktiviteten» helt siden Marilyn Monroe brukte det. Og Carola da.

Jeg er stolt av skolen min, og jeg er stolt av å fortelle andre at jeg går på Høyskolen Kristiania. Derfor blir jeg helt ærlig litt flau når jeg ser denne reklamen, for jeg synes det blir så feil fokus. Greit at poenget med hele reklamen er at «ved å gå på Høyskolen Kristiania blir du attraktiv på jobbmarkedet», men jeg mener at dette ikke kommer godt nok frem i selve filmen.  Under denne filmen står det følgende:

Som student hos oss er du tett på medstudenter, forelesere og næringslivet. Du skal få lov til å være deg selv og finne deg selv. Lære deg kvaliteter som fleksibilitet, kunnskap, gode samarbeidsevner og praktisk erfaring. Det er det som gir deg vind i håret. Det er det som gjør deg attraktiv – i morgendagens arbeidsmarked.

Attraktivitet på jobbmarkedet handler ikke om vind i håret. Det handler heller ikke om å være pen nok eller bra nok. For det er vi vel alle uansett, eller? Attraktivitet på jobbmarkedet for meg handler om innstilling, og trygghet ved å ha en bachelor i bunnen. Hvis det er fleksibiliteten, kunnskapen, de gode samarbeidsevnene og den praktiske erfaringen som tydeligvis gir deg vind i håret – hvor er disse kvalitetene representert i reklamefilmene?

31. Januar er det ei 19 år gammel jente som skriver en kommentar på Aftenposten. Den kan du lese her. Hun skriver at hun blir kvalm av den nye reklamefilmen. Jeg blir ikke kvalm, men jeg blir litt oppgitt. Det er så mye annet man kan bruke og vise fra den flotte skolen vår enn en gjeng med jenter med vind i håret. Jeg synes det sender feile signaler. Da jeg skulle søke på utdanning, styrte jeg unna BI fordi BI har et rykte på seg om at der kan man ikke komme på skolen uten og ha fikset seg først. På Høyskolen Kristiania kan man helt fint dukke opp i forelesning uten sminke, og man trenger heller ikke dolle seg opp i klesveien. Det er jeg også overbevist om at man ikke trenger på BI heller.

Men hadde jeg vært 19 år nå, og skulle søke utdanning, så hadde jeg ikke blitt trigget av å se den nye reklamefilmen til Høyskolen Kristiania. Helt ærlig, så tror jeg at jeg ikke hadde orka å lete etter mer informasjon en gang. Alle filmene er filmet i et dystert lys. Klasserommene de har filma i ser ut som klasserommet mitt fra den slitte, gamle ungdomsskolen min, og jeg får rett og slett bare en dårlig følelse av det. På en skole med så utrolig mange flinke folk, er dette etter min mening for dårlig. Filmene får ikke frem det beste fra skolen min, og det kjenner jeg at jeg er litt skuffa over.

Du kan se alle filmene på Høyskolen Kristianias YouTube-kanal her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *