8 steg til en bedre nettbutikk

8 steg til en bedre nettbutikk

I dette blogginnlegget skal jeg se nærmere på nettbutikken til reisekjeden Apollo, og vurdere den etter 8 vurderingskriterier. Innlegget er en del av eksamen i faget digital markedsføring, og er skrevet på grunnlag av dette blogginnlegget, der vår foreleser Karl Philip Lund oppfordrer oss til og evaluere en nettbutikk/nettside og komme med forbedringsforslag.


De 8 kriteriene jeg har tenkt og måle nettbutikken opp mot er følgende:

 • Førsteinntrykk
 • Synlighet
 • Brukervennlighet og kjøpsprosess
 • Teknologi/hastighet
 • Kundetilfredshet og kundekommunikasjon
 • Trygghet
 • Priser og utmerkelser
 • Konsept og strategi

Disse kriteriene er inspirert av kriterier som Karl Philip Lund har utviklet for ehandel.com.

1. Førsteinntrykk

Førsteinntrykket du får av en nettbutikk er kanskje det viktigste man ser på. Dette gjelder selvfølgelig ikke bare nettbutikker, men også personer. Med andre ord: et godt førsteinntrykk er alfa omega. I tillegg er ikke førsteinntrykket på nett så ulikt fra førsteinntrykket man får i en fysisk butikk. Bare se for deg at du går inn i en fysisk butikk som ser rotete og uoversiktlig ut. Da skal det ikke så veldig mye mer til før du snur i døra og går, ikke sant? Slik er det også på nett. Er landingssiden oversiktlig og ryddig, og får du lyst til å handle der? Og kanskje viktigst av alt: har du kommet til riktig sted?

For å måle førsteinntrykket skal jeg se på om nettsiden er appellerende, om det er lett og finne frem, og om viktig informasjon kommer tydelig frem.

Når jeg går inn på nettsiden til Apollo, er dette det første skjermbildet som møter meg. Det første jeg legger merke til, er at logoen ikke er vist noe sted. Helt øverst i venstre hjørne kan man skimte at det egentlig skal være et bilde, noe som mest sannsynlig er logoen, men jeg vet ikke om det bare er hos meg den ikke vises, eller om den blir sånn til alle. For å vite om man har kommet til riktig side er det i hvert fall viktig at logoen synes, så det er noe Apollo burde sett på, slik at den synes til alle.

Apollo er jo et reisebyrå som tilbyr reiser til store deler av verden, og med det i bakhodet ser det første skjermbildet veldig appellerende ut. Jeg får i hvert fall lyst til å bestille meg en reise. Det kommer også frem at de har en kampanje pågående akkurat nå, og det er lett og klikke seg videre for å bestille.

Ut fra det første skjermbildet, ser det veldig oversiktlig og fint ut, men dersom man åpner for eksempel «våre reiser», ser det slik ut:

Her synes jeg det ser rotete og uoversiktlig ut, og man blir nesten litt overveldet. Hvor skal man trykke? Så mange valg, og alle valgene kommer samtidig. Her kan du velge om du vil på ferie med barn, voksenferie, når du vil reise, om du vil ha pakkereise, på cruise og masse annet. Man vet ikke helt hvor man skal starte, og dette er noe som burde jobbes med. Kanskje hadde det vært bedre og starte med når man vil reise, og deretter spesifisere mer og mer? Jeg tror det kunne ha vært en bra løsning, slik at man ikke trenger å ta stilling til absolutt alt med en gang.

Når det kommer til om viktig informasjon kommer godt frem på siden må man bla helt ned på landingssiden før man finner generell informasjon. Her kan man til gjengjeld finne det man trenger å vite, og jeg synes egentlig det er en fin løsning å ha denne informasjonen helt nederst på siden. I tillegg kommer det godt frem både telefonnummer, e-post og hvor man kan finne Apollo på deres sosiale medie-kanaler.

For å forbedre landingssiden og førsteinntrykket enda mer, kunne det kanskje ha vært en idé og opprettet en godt synlig chat. Dette hadde gjort at kunden enklere kan komme i kontakt med Apollo uten og måtte ringe eller sende en e-post, noe som kan ta litt lengre tid.

Terningkast: 3

2. Synlighet

Dersom du i dag har en nettbutikk som ikke vises i Google, finnes du i teorien ikke. Google fungerer som et oppslagsverk, og er ofte det første man går inn på når man skal inn på Internett. Dette er det første som kommer opp når man søker på «apollo» på Google.

Det er altså ingen tvil om hva de tilbyr, og hvem de er. Merkenavnet Apollo er godt synlig i Google, noe som gjør at de har en stor fordel. Om man skal være litt mer generell og søke på «reiser», kommer de også øverst der i organisk søk, slik:

Apollo er gode på synlighet, noe de tjener på når potensielle kunder i reisemodus vil kjøpe seg en reise.

Terningkast: 5

3. Brukervennlighet

Når det kommer til brukervennlighet vil jeg se på hvordan nettsiden er kategorisert, og om det er lett og finne frem. Jeg skal derfor prøve og bestille meg en reise, uten og gå «all in», og komme med min tilbakemelding etter det. Jeg velger og bruke «planleggeren» som finnes på forsiden, og legge inn den informasjonen jeg vil ha.

Det første jeg legger merke til her, er at det ikke går og velge fleksibel avreisedato, men at man må skrive eksakt avreisedato. Det gjør at det mest sannsynlig ikke vil komme opp noen treff for mitt søk, og det hadde jeg rett i:

Det som da igjen ikke er særlig bra, er at det ikke er mulighet for å velge en ny dato rett på denne siden, men at man da må gå tilbake til forsiden igjen, og prøve helt til man finner en dato som har avreiser til det valgte stedet. Dette kan fort bli en irritasjonsfaktor, og mange orker nok ikke og sitte slik frem og tilbake før de finner en avreisedato som passer. Da burde det heller vært en oversikt over når Apollo faktisk flyr til Mauritius (i mitt tilfelle), slik at man enkelt kan velge.

Jeg gir opp søkemotoren på forsiden deres, og prøver en annen løsning. I stedet velger jeg og bruke rullgardinmenyen deres, som ser slik ut:

På «våre reiser» klikker jeg at jeg vil reise i sommerferien 2017, og får opp en side som viser meg ulike destinasjoner. Det er likevel vanskelig og finne frem, og jeg opplever ikke at brukervennligheten er særlig god. Jeg ser derfor for meg at det og gå hele vegen før et kjøp er noe som vil ta lang tid, og konkluderer med at Apollo er avhengig av at den potensielle kunden er i fullstendig reisemodus for at det skal bli gjort et salg.

Terningkast: 2

4. Teknologi/hastighet

For å sjekke hastigheten på Apollo sine sider, vil jeg bruke Test my site fra Google. Det viser seg nemlig at 1 av 4 forlater nettsiden din, dersom det tar mer enn 4 sekunder og laste den inn. Det vil si at hastigheten på nettsiden har stor betydning for omsetningen din. Testresultatene fra Test my site viser følgende:

Dersom du går inn på Apollo sine nettsider på mobilen, vil den se optimalisert og fin ut, men ta lang tid og laste inn. Jeg tror at i og med at dette er et reisebyrå har det ikke så mye og si. Skal man bestille reise, vil jeg tro at de fleste vil gjøre det på en datamaskin, slik at man er sikker på at «man får med seg alt som står». På mobilformat kan det tenkes at noe forsvinner, og derfor tror jeg at de aller fleste bestiller reise på datamaskinen sin. Gjerne kommenter om du bestiller via mobil!

Hastigheten på datamaskin er også relativt dårlig, men helt ok. Dette kan Apollo gjøre noe med for eksempel ved å optimalisere bildene bedre. I følge Pingdom, som er et verktøy man kan bruke for å teste nettstedshastigheten, tar det 1,43 sekunder og laste inn landingssiden, noe som er et ok resultat.

Terningkast: 4

5. Kundetilfredshet og kundekommunikasjon

Å vise frem fornøyde kunder kan være en god strategi for å få flere salg. På Facebooksiden til Apollo Norge er det første jeg legger merke til at de ikke har noe ratingsystem. De har kun lagt inn mulighet for at besøkende kan skrive innlegg, uten rating. Innleggene fra de besøkende er også dominert av mye spørsmål, som Apollo selvfølgelig svarer på. Det er også oppgitt at de som oftest svarer i løpet av en time, noe som er en bra responstid.

Når det kommer til og vise fornøyde kunder på nettsiden deres, kunne det kanskje vært en idé og la kundene komme med tilbakemeldinger under hotellene slik at nye potensielle kunder lettere kan se om hotellet er bra eller ikke.

På Instagram har de nesten 8000 følgere, og poster stort sett inspirasjonsbilder, som vil få potensielle kunder til å ville bestille en reise. De har hyppige oppdateringer, og oppfordrer også følgerne sine til og dele sine feriebilder med hashtaggen #apolloreiser, noe som kan føre til høyere engasjement – både på nettsiden deres, Facebooksiden, og selvfølgelig Instagram.

Et tips de kan tenke på er og også legge ut de bildene følgerne deres deler via #apolloreiser. På den måten føler følgerne seg sett, og de føler det blir en mening med og legge ut bildet.

Terningkast: 5

6. Trygghet

Reise er et høy-involveringsprodukt, og gjerne noe man bruker en del tid på. Derfor er det viktig at kundene føler seg trygge når de handler ferie. Apollo er en av Norges største reiseleverandører, noe som selvfølgelig gjør at en potensiell kunde vil føle seg trygg ved å handle her, sammenliknet med et kjempelite byrå som ingen har hørt om.

Helt nederst på landingssiden kan du finne reisevilkår, og man kan også finne all den infoen man trenger – både før, under og etter reisen.

Av betalingsløsninger kan man betale med Visa, Mastercard/Eurocard, American Express og Diners Club. Disse er alle store selskaper, noe som gjør at man føler seg tryggere. Man kan også betale med BankAxess, altså uten og gi fra seg kortopplysninger.

Man kan også bestille reiseforsikring via Apollo, noe som er et pluss. Alt i alt tror jeg de fleste vil føle seg trygge ved å handle her.

Terningkast: 5

7. Priser og utmerkelser

Nettsiden fronter ingen priser eller utmerkelser, men på Facebooksiden kommer det derimot frem at de i 2009, 2010 og 2012-2016 vant prisen for «årets charterarrangør» på Grand Travel Awards. I tillegg vant de i 2011 «årets arbeidsplass». Vinnerne her kåres av ansatte i Norges reisebyråer.

8. Konsept og strategi

Strategien deres burde være enkel og forstå, og være godt kommunisert. Den burde komme godt til syne gjennom konseptet ditt. Apollo har ingen kjempetydelig strategi, og heller ikke et særlig tydelig konsept. Det eneste er at de vil bidra til en mer bærekraftig reiseindustri, og de er blant annet den første nordiske reisearrangøren som er blitt sertifisert i henhold til Travelifes kriterier for reisearrangører.

Dette er noe de kunne ha kommunisert ut enda tydeligere, noe jeg tror de kunne tjent på. Reising og flytrafikk er en stor klimatrussel, og derfor blir det bare enda viktigere for reisearrangører og sette fokus på at man jobber for å bli mer bærekraftig.

Terningkast: 3

Konklusjon

Totalt sett så kommer Apollo ut med et gjennomsnittsterningkast på 3,8 – altså en veldig sterk 3’er. Den fungerer, men har et sterkt forbedringspotensiale.

Hvis jeg skal trekke frem 4 ting jeg ville gjort med en gang, er det disse 4 punktene:

 • Kategorisere siden på en bedre måte, for å gjøre den mer ryddig. Jo enklere det er for en potensiell kunde og bestille reise, jo oftere blir reisen faktisk bestilt.
 • Endre valget for avreisedato slik at det går an og se når flyene faktisk går til de enkelte destinasjonene. Det gjør at kundene slipper og gjette seg frem til når de tror de kan dra, og der vil man slippe mye irritasjon.
 • Optimalisere bildene, slik at det tar kortere tid og laste inn sidene.
 • Vise at man er der for kunden, ved og legge inn en chatfunksjon på forsiden. Slik kan kunden få svar på enkle spørsmål, og slik slipper Apollo at alle innleggene fra kundene på Facebooksiden deres består av enkle spørsmål.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *